I boken "Bryllup - fra frieri til brudevals" leste jeg et avsnitt om navneendring og mulighetene som finnes. Det var en del jeg visste fra før, men jeg lærte også noe nytt!

Tumblr_lfui44cvxj1qdb0a6o1_500_large

Les om tradisjoner og reglementer her:

"De siste hundre årene har det vært slik at kvinnen som oftest tar mannens etternavn så snart de er gift. Dette er ikke like selvfølgelig lenger, men det er fortsatt vanlig at ektepar velger å skifte etternavn. Noen mener at det er praktisk, og andre mener det er romantisk. Uansett motivasjon står dere fritt til å velge etternavn når dere skal gifte dere og danne en ny familie.

Kanskje kommer der nye, små familiemedlemmer til etter hvert, kanskje har dere allerede barn. Da er det naturlig å tenke på om dere ønsker å ha et felles etternavn, som også barna kan bære.

Kanskje ønsker dere å vise hele verden at dere nå har blitt ett ved å lage et nytt navn, som er unikt og bare deres. Etter at den nye navneloven trådte i kraft 1. januar 2003, er mulighetene mange hvis dere ønsker å lage et felles etternavn:

 • Dere kan lage et helt nytt navn ved å kombinere begges etternavn med bindestrek.
 • De siste årtiene har det vært vanlig at kvinnen beholder sitt etternavn som mellomnavn og tar mannens etternavn når de gifter seg. Nå er det mulig for mannen å gjøre det samme, ved å beholde sitt eget etternavn som mellomnavn, og ta kvinnens etternavn når de gifter seg.
 • Dere kan kombinere deler av etternavnene og lage et nytt navn. Om han heter Laukholm og hun Sandvik, kan de som ektepar kalle seg Laukvik eller Sandholm.


Helt generelt kan alle ta etternavn som brukes av flere enn 200 personer.  Er det derimot færre enn 200 personer her i landet som bærer det etternavnet dere ønsker, må alle disse samtykke i at dere tar samme navn. Etternavn som bæres av færre enn 200 personer anses som beskyttede etternavn, og man må derfor ha samtykke fra de som bærer navnet for å ta det i bruk.

 • Dere kan også fritt lage et helt nytt etternavn, som ingen har fra før (dvs. som ikke er registrert i Folkeregisteret). Dere kan for eksempel ta etternavnet til brudgommens oldemor, om dere synes det klinger vakkert. Det kan dere også ta selv om det skulle være færre enn 200 personer som bærer navnet, fordi dere da har en tilknytning til navnet. (man kan som hovedregel ta foreldres, basteforeldres, oldeforeldres eller tippoldeforeldres etternavn).
 • Hvis dere får barn, kan barna oppkalles etter foreldrenes fornavn med endelse som viser slektskapet. En mann som heter Oskar, kan kalle sin datter Oskarsdatter eller sin sønn Oskarsønn. På samme måte kan en kvinne som heter Guri, kalle datteren Guridatter eller sønnen Gurisønn.
 • Dere kan selvsagt velge å følge den sterke tradisjonen der kvinnen tar mannens etternavn, og barna også får hans navn.
 • Dere kan selvfølgelig beholde etternavnene dere har, og ikke foreta noen navneendring.


Når dere har bestemt at dere ønsker å endre etternavn, må dere fylle ut et navneendringsskjema og sende det til Folkeregisteret, som avgjør om navneendringen godtas."


Tumblr_lbj4qdeebr1qetiiyo1_400_large

 

En artikkel i bryllupsmagasinet "Wedding" i utgaven fra Fer/Mars 2011, var det en artikkel om 3 jenter som hadde forskjellig meninger om dette med å forandre etternavnene sine etter at de ble gift. Her er deres 3 forskjellige synspunkter:

 • Hun ene var aldri i tvil om at hun ville ta ektemannens etternavn når de ble gift. Hun var en tradisjonell jente og mente at familien hennes skulle ha det samme etternavnet. For henne var det å skifte navnet et symbol på den nye fasen i forholdet mellom henne og mannen, det å gå fra et forhold til å bli en familie.
 • Hun andre valgte å ikke skifte etternavn. Hun følte såpass for pikenavnet hennes at hun ikke kunne tenke seg å endre det. Det var "et feministisk øyeblikk" idet hun bestemte seg for å beholde navnet sitt. Navnet minnet henne også om hennes avdøde far som døde da hun var liten. Hun ville også beholde navnet til minnet om ham.
 • Hun tredje ville egentlig endre navnet sitt, men klarte ikke helt å gi slipp på det samtidig, så hun forandret navnet sitt privat, men brukte pikenavnet sitt på jobb. Hun hadde jobbet opp navnet sitt på jobben gjennom 15 år, og ville gjerne beholde det så ikke navnet hennes ble helt fremmed for folk, og slik at hun fremdeles ble sett på som samme dame på jobben. Samtidig kunne hun ha det nye etternavnet sitt i det private livet, forsvinne i mengden og føle seg mer ett med mannen.


Personlig vil jeg gjerne forandre etternavnet mitt når jeg gifter meg, Iallefall siden min kjæres navn er finere enn det jeg har fra før. Det er annerledes, og lenger, så endelig vil jeg da få et etternavn som er lenger enn fornavnet mitt, hehe. Det blir nok veldig uvandt i begynnelsen, men jeg gleder meg til det! For meg er det en del romantikk i det å skulle ta samme etternavn som min kjære. Det gjør oss til ett, og vi blir en ny familie. Jeg kunne godt ha tenkt meg å ha begges etternavn eller å lage et nytt etternavn av begge navnene, men de passer ikke sammen, og det ville blitt rart å lage et nytt navn av dem, så den tanken droppet jeg så fort jeg prøvde å sette dem sammen.

 

 

Q: VILLE / VIL DU ENDRE ETTERNAVNET DITT?

Q: HAR DU ENDRET ETTERNAVNET DITT?

 

 

Signatur
Si din mening!
line   Postet: 16.02.2011  kl:19:21
vi har valgt å lage et felles navn av begges etternavn med bindestrek mellom. jeg har droppet mellomnavnet mitt, mammas etternavn. det var veldig rart å kutte ut et av navnene jeg har hatt så lenge, men det er også fint med nytt navn. å lage vårt eget, og lage vår egen lille familie. det er ingen som heter det samme som meg.

vi har bytta navn så tidlig, fordi vi syntes det var romantisk å bestille bryllupsreisen i nytt navn. var kanskje litt lite gjennomtenkt, siden vi reiser fem dager etter bryllupet, men det ordner seg jo. :)
kristinesside   Postet: 16.02.2011  kl:20:21
line: Åh, så koselig da!! Herlighet :) Skulle ønske vi hadde navn som passet bra sammen, hehe! Da hadde nok jeg gjort det samme :)
Christine - 20 år og gift med verdens beste prins!   Postet: 16.02.2011  kl:20:46
Vi er litt utradisjonelle, så vi velger å beholde mitt etternavn, sånn at han skifter til mitt etternavn :)

Sv: Lastet ned fonten på dafont.com. Så legger den seg inn i word :) Masse fine ting, litt for mye egentlig, siden det blir utrolig vanskelig å bestemme seg :P
kristinesside   Postet: 16.02.2011  kl:21:25
Christine: Så stilig da!! Det liker jeg! :)
Christine - 20 år og gift med verdens beste prins!   Postet: 16.02.2011  kl:21:29
Sv: Har du fått latet ned word eller noe lignende :)?
kristinesside   Postet: 16.02.2011  kl:21:50
Christine: Jeg har ikke word nei, har open office, men finnes ingen fine skrifttyper der.. :/ Ender nok opp med å kjøpe word så jeg kan få laget bryllupsinvitasjonene :)
Anita-illustratør, nerd og arbeidsnarkoman   Postet: 16.02.2011  kl:23:00
Vi har to etternavn som ikke kan kombineres til et nytt navn. Jeg har en av Norges mest vanlige etternavn, det er kjedelig, men også vanskelig å gi slipp på, så jeg tror jeg må bruke mitt eget og hans etternavn selv om det blir langt eller bare finne på et.
Photoshop er et godt redskap for design, og der finnes det en del ok fonter, og man kan også legge inn nye fonter i programmet fra f.eks. www.dafont.com som Christine nevner.
julie   Postet: 16.02.2011  kl:23:42
jeg tror nok jeg kommer til å beholde pikenavnet som mellomnavn, og ha mannens etternavn. meeen, det er enda mange år igjen, tiden vil vise :)
Christine - 20 år og gift med verdens beste prins!   Postet: 16.02.2011  kl:23:57
Sv: Samme her, kler ikke sånt jeg heller :P Hvorfor laster du ikke bare det ned gratis på nettet? Kjæresten min har gjort det på pc'n min. Eneste er at du får det på engelsk, men knappene er jo helt like som på vanlig word! :)

Hadde open office før jeg også, det var bare noe drit, kan ikke brukes til noe syns jeg. Når man skal åpne andre dokumenter som folk har sendt til deg, så husker jeg at jeg aldri fikk åpnet det pga jeg hadde open office :/
kristinesside   Postet: 17.02.2011  kl:02:12
Anita: Jeg skjønner. Skulle ønske vi hadde etternavn så vi kunne laget et stilig et fra begge navnene våre, men neida ;)

Så greit! Jeg tror jeg blir bødt til å investere i photoshop altså! :D
kristinesside   Postet: 17.02.2011  kl:02:17
julie: Det tenkte jeg også at jeg ville, men våre navn passer så absolutt ikke sammen. Så siden hans er myyye finere enn mitt, selv om begge navnene er nokså vanlige, så velger jeg nok å ta hans :)
kristinesside   Postet: 17.02.2011  kl:02:19
Christine: Ja, det er sant!! Jeg er ikke så veldig teknisk av meg ;) Open office er kjipt. Får ikke dokumenter i riktig format, får ikke åpnet ting fra skolen, og andre får ikke åpnet mitt.. Teit program, rett og slett!
Arne   Postet: 17.02.2011  kl:07:41
Blir det ikke Nilsasen? Andrilsen? Hehe. Jeg tror vi også må gi opp å blande. Friüy eller Haüstad blir veldig rart... Antar at vi skal beholde våre respektive navn. Kult at du har postet "reglene" uansett :)
Anita-illustratør, nerd og arbeidsnarkoman   Postet: 17.02.2011  kl:12:02
svar: Det er litt romantisk med en egen frierring, det er det. Vi hadde egentlig ikke råd til to ringer og spesielt ikke i hvitt gull, men akkurat da vi forlovet oss hadde gullfunn en kampanje. Hvis du kjøpte en forlovelsesring så fikk du den andre til halv pris eller noe sånt, og da hadde vi plutselig råd. Så da gikk vi for at begge fikk en ring.
Photoshop er veldig kjekt å ha. Det tar litt tid å venne seg til for det er et stort program men man lærer fort av å bare eksperimentere litt.
kristinesside   Postet: 17.02.2011  kl:13:05
Arne: Hehe, det blir litt rart ja! Hihi!! Hadde vært litt morsomt, men når det er vanskelig å si dem, så blir det litt stress i hverdagen, hehe!
kristinesside   Postet: 17.02.2011  kl:13:07
Anita: Åh, det var jo genialt!! Håper det kommer flere slike kampanjer det neste året! Da kan vi også få råd :)

Jeg har alltid hatt lyst på photoshop, i og med at jeg liker å fikse på bilder og slikt, men jeg har aldri kommet så langt.. Kanskje på tide nå? :)
Anita-illustratør, nerd og arbeidsnarkoman   Postet: 17.02.2011  kl:14:27
svar: Ja det var veldig genialt at de hadde det salget, saa happer de har det flere ganger.

Photoshop er veldig kjekt aa ha, men det er jo litt dyrt, det er det eneste som er litt kjedelig
kristinesside   Postet: 17.02.2011  kl:14:53
Anita: Det er litt dyrt.. Men jeg får se. Om jeg får til invitasjonene som jeg vil uten, så dropper jeg det nok denne gangen, men om jeg sitter helt fast, så kan det muligens være en hjelpende hånd. Vet du om det finnes maler som kan lage rammer og sånt?
Anita-illustratør, nerd og arbeidsnarkoman   Postet: 17.02.2011  kl:17:51
Svar: Hva slags type ramme er du tenker på? en bord eller noe litt mer fancy? Hvis du finner et slags eksempel så kan jeg alltids prøve å fikse en mal til deg i photoshop eller noe sånt...
kristinesside   Postet: 17.02.2011  kl:23:32
Anita: Jeg har lyst til å lage enkle kort,men at det er noe med dem likevel. Ivoryfarget bakgrunn, kanskje med noe mønster i, og så en enkel bord, kankskje en rett, litt tykk strek, eller noe med litt pynt i, i en lillafarge, for har så lyst til å ha lilla detaljer :) Skjønte du litt av hva jeg mente? Hehe! Jeg er forferdelig dårlig til å forklare! ;)
Anita-illustratør, nerd og arbeidsnarkoman   Postet: 18.02.2011  kl:00:38
Takk skal du, koselig at du likte bok coveret.
Svar:Tjaa tror nok at jeg skjønte konseptet, en klassisk invitasjon med en liten vri virker det som du vil ha. Hvis jeg får litt tid til over kan jeg prøve å lage en enkel liten mal for deg :)
kristinesside   Postet: 18.02.2011  kl:00:48
Anita: Nettopp, der sa du det! Så snill du er da! Men ikke stress med det om du ikke får tid eller ikke gidder, jeg har jo god tid på meg ;)
Fru. Silje Hunstad Predosin   Postet: 18.02.2011  kl:11:00
meg og kjæresten har lyst til at han skal ta mitt navn, da dette betyr veldig mye for meg. Eneste problemet blir jo da at det bare er 7 stk i norge som har dette navnet, og det kan muligens by på problemer utifra hva jeg leste her ;)
kristinesside   Postet: 18.02.2011  kl:12:53
Silje Predosin: Ja, etternavnet ditt er veldig fint, og stilig! Da burde dere snakke med folkeregisteret så fort som mulig for å høre hvordan dere kan komme i kontakt med disse andre. "Heldigvis" er det bare 7, og ikke 198!! Så jeg krysser fingere for dere og håper det går i boks!!!
Mita   Postet: 18.02.2011  kl:13:56
Pikenavnet mitt er et sjeldent slektsnavn, men valgte allikevel å ta etternavnet til min kjære. Synes som deg at det er litt romantisk :) Har beholdt etternavnet mitt som mellomnavn. Barna våre har/får begge etternavnene med bindestrek :)
kristinesside   Postet: 18.02.2011  kl:14:21
Mita: Åh, jeg skulle ønske jeg også hadde et spesielt navn så vi kunne kombinere navnene våre. Men mitt er så enormt kjedelig og vanlig. Min kjæres er også vanlig, men det er iallefall finere enn mitt, så når jeg har muligheten til å bli "kvitt" navnet mitt, selv om det betyr litt for meg, så kommer jeg nok til å gjøre det. Hadde vært stilig å kunne gitt et stilig mellomnavn til barna våre, men da må vi nok lage et helt nytt et. Kanskje det kunne blitt stilig! Vi kan også ta et slektsnavn som mellomnavn, så jeg tror jeg skal få pappa til å se gjennom sleksgranskningen sin etter stilige navn. Det hadde vært så gøy! Selv om vi mest sannsynlig ender opp med min kjæres etternavn til begge.

Har din kjære ditt etternavn som mellomnavn også, eller beholdt han bare sitt?
Anita-illustratør, nerd og arbeidsnarkoman   Postet: 18.02.2011  kl:15:34
Svar: Jeg satte meg ned i dag og gjorde noen kjappe versjoner av invitasjoner. jeg kjedet meg litt skjønner du :p Så hvis du vil kan jeg sende deg noen små filer på mail eller noe så kan du jo kikke på dem. Kanskje du finner noe du liker, og hvis du ikke gjør det så gjør ikke det noe. Var gøy å sitte å pludre med uansett ^^
kristinesside   Postet: 18.02.2011  kl:15:41
Anita: Åh, så snill du er! Herlig! Sender deg mailen i innboksen her på bloggen :D
Mita   Postet: 18.02.2011  kl:17:02
SV: Min kjære tok ikke mitt etternavn mye fordi det er et navn som ofte skrives feil. Som fotograf ønsker han å ha et lett gjenkjennelig navn. Ikke så romantisk akkurat det da ^^ Moro om dere finner et helt nytt slektsnavn! :)
kristinesside   Postet: 18.02.2011  kl:17:14
Mita: Det skjønner jeg :) Men det er koselig at barna deres får dobbelt navn da :)


Designet er laget av Silje Lien.
 • Profilbilde 24, Stavanger
  Jeg er 24 år og Gift med verdens herligste og beste mann Morten! I tillegg er jeg Sosionomtudent ved UIS og har en ekstrajobb i en barnevernsinstitusjon for mindreårige flyktninger i Stavanger kommune. Jeg bor i Stavanger på 3. året, men kommer fra Farsund. Bloggen gjenspeiler det jeg til enhver tid er opptatt av, og i den siste tiden har det gått mest i Bryllup. Men andre temaer som Foto, Interiør, Hverdagsliv og Kreative sysler kan forekomme. Enjoy!

 • Bloglovin Facebook Twitter YouTube
hits