Som tradisjonen med å bruke "something old, something new, something borrowed and something blue" i først og fremst amerikanske bryllup, selv om det i bunn og grunn er en engelsk tradisjon, er andre tradisjoner med å bruke strømpebånd og det å kaste brudebuketten også godt kjent. Jeg har enda ikke vært i et bryllup i Norge der noe av dette har blitt brukt, men tanten min fra Filippinene hadde et strømpebånd på seg da hun giftet seg, og det var fantastisk gøy når onkelen min skulle ta det av henne med tennene. Snakk om fnising, stemning og herlige bilder!

Jeg synes det er veldig gøy å gjøre noe som er annerledes og typisk oss, særlig når det er vår store dag det dreier seg om. Men jeg er også veldig glad i tradisjoner. Blandt annet disse tradisjonene vi jenter har sett på filmer og drømt oss bort i siden vi var små, så hvorfor skulle jeg da droppe det når min store dag endelig kommer? Fordi det er unorsk? Fordi mange vil synes at bryllupet med en gang blir amerikanisert og upersonlig? Jeg synes det rett og slett setter enda litt mer bryllupspreg over det hele.
Flere kobler sammen "something blue" og strømpebåndtradisjonen og går for et blått strømpebånd. Og jeg har fundert litt over om jeg kanskje vil gå for et blått strømpebånd så det blåe er i boks for dagen, eller om jeg vil gå får et hvitt delikat og tradisjonelt, eller et svart og moderne kanskje?
Trenger jeg å si at jeg iallefall har bestemt meg for at jeg vil ha et strømpebånd?

http://1.bp.blogspot.com/_AveE28gSndk/TKhLfcmijWI/AAAAAAAABaQ/W3NpzwdsbvI/s1600/bl%C3%A5tt.jpg

 

Jeg søkte litt rundt og fant noen tråder på hvor strømpebåndtradisjonen kan komme fra:


Den første tradisjonen stammer fra det 14. århundre.
I deler av Europa mente gjestene at å ha en bit av brudens klær ville bringe lykke. De ønsket faktisk å ødelegge brudens kjole ved rive av stoffbiter. Selvfølgelig gjorde denne tradisjonen seg ikke så godt, så brudene begynte å kaste ulike ting til gjestene. Strømpebåndet er en av dem. Det ble vanlig at bruden kastet strømpebåndet til mennene. Men også dette forårsaket et stort problem for bruden. Noen ganger ble mennene for fulle, utålmodige og forsøkte å fjerne strømpebåndet på forhånd. Derfor gikk skikken over til å la brudgommen fjerne det og deretter kaste det til mennene. Med denne endringen ville også brudene kaste noe og det ble da vanlig at bruden kastet brudebuketten til ugifte jenter som var kvalifisert for ekteskapet.

En annen interessant skikk datert tilbake til antikkens tid , er hvor strømpebåndet representerte jomfruelige hofteholdere. Når brudgommen fjernet strømpebåndet fra bruden, representerte dette brudens oppgivelse av jomfrudommen. Dette hører sammen med tradisjonen om den hvite og uskyldsrene brud. I Nord Amerika er det vanlig at bruden har to strømpebånd, et for å beholde som minne og et til å kaste. Begge skal bæres på høyre ben like over kneet. Før fjerning av strømpebåndet kaster bruden buketten til de single/ugifte jentene i selskapet. Brudgommen fjerner strømpebåndet fra brudens ben. Noen velger å fjerne det med tennene, men i de bryllup man ikke føler det er passende tar han det av med hendene. Etter at strømpebåndet er fjernet, kaster han det så til de single/ugifte mannlige gjestene. Mannen som får strømpebåndet plasserer det på benet til den damen som fanget buketten. De som fanger buketten eller strømpebåndet sies å være de neste til å gifte seg. Enten med hverandre eller sine respektive partnere.

 

Men brudebuketten min skal ingen få!
Jeg har faktisk tenkt litt på å få laget en litt mindre bukett som likner min som jeg eventuelt kan kaste til jentene. Kanskje kan forloveren min bære den buketten, og hvis den blir veldig liten kan den stå som en liten bordpynt til den skal kastes. Min bukett vil jeg gjerne tørke og ta vare på om det blir fint. Tenk å kaste vekk den fineste buketten for dagen til noen andre..

 

 

Q: HVA SYNES DU OM DISSE TO TRADISJONENE?

Q: VIL DU HA DETTE MED I DITT BRYLLUP?

 

 

Signatur
Si din mening!
Anita-illustratør, nerd og arbeidsnarkoman   Postet: 05.02.2011  kl:22:47
Jeg skal ihvertfall bruke strømpebånd i mitt bryllup. Mamma gjorde det forsåvidt hun også. Tror hennes var blått slik som du vurderer. Mitt blir sort, siden resten av brudeantrekket mitt er lilla og sort :)
Mamma tørket sin brudebukett og den holder seg fortsatt fin etter flere år, et lite tips er å bytte ut noen av blomstene med tørkede blomster eller falske blomster som man får tak i noen blomsterbutikker, da falmer den ikke og ser ikke trist ut.
kristinesside   Postet: 06.02.2011  kl:00:08
Anita: Jeg tror jeg skal ha fargene svart og lilla, eller grått og lilla, så jeg har vurdert både svart og lilla stømpebånd, jeg er ikke så fan av rosanyanser, selv om det er nydelig til et bryllup. Hadde vært stilig med et strømpebånd som skilte deg enda litt mer ut. Høres fantastisk ut med brudeantrekket ditt! Gleder emg til å kunne se bilder en gang hvis du legger det ut på bloggen din :)

Og tusen takk for tips om buketten! Det skal jeg huske på :)
Anita-illustratør, nerd og arbeidsnarkoman   Postet: 06.02.2011  kl:00:23
Jeg er ikke noen fan av rosa jeg heller egentlig, men litt magenta( lillarosa farge) synes jeg er fint så det kan jeg leve med.
Hadde vært kult med et veldig spesielt strømpebånd, men det er en såpass liten detalj at jeg ikke orker å bruke så veldig mye tid på det.
Jeg kommer til å legge ut bilder av antrekket på bloggen når bryllupet er overstått, det er jo litt lenge til Desember da men :p
Når er det du skal gifte deg forresten?
Janne-Kristin   Postet: 06.02.2011  kl:11:39
Jeg liker dem begge to! Og har veldig lyst til å bruke begge selv! Hva så om det er typisk amerikank, så lenge du liker det??? :D
kristinesside   Postet: 06.02.2011  kl:14:08
Anita: Ja, det hadde vært fint! Gleder meg til å se :) Jeg skal gifte meg enda senere, sommeren 2012, nettopp begynt å planlegge så vidt :) Så jeg har god tid til å snappe opp ideer, gleder meg til å se glimt fra ditt bryllup :)
kristinesside   Postet: 06.02.2011  kl:14:09
Janne: Nettopp!! Me likes!! ^^,
hoyesensmakeupandbeauty   Postet: 06.02.2011  kl:14:46
Strømpebånd er kult:D
Anita-illustratør, nerd og arbeidsnarkoman   Postet: 06.02.2011  kl:15:02
Ja da har du jo litt tid på deg da :)
Skal bli spennende å se hvordan ditt utvikler seg over tiden også :)
Adelina Michelle   Postet: 07.02.2011  kl:14:07
Jeg er så enig! Jeg tror jeg skal ha 2 brudebuketter jeg også. En liten en , for å kaste, er jo ganske greit det. Men 2 strømpeband skal jeg ikke ha. Det holder å kaste buketten for min del :) hehe.


Designet er laget av Silje Lien.
  • Profilbilde 24, Stavanger
    Jeg er 24 år og Gift med verdens herligste og beste mann Morten! I tillegg er jeg Sosionomtudent ved UIS og har en ekstrajobb i en barnevernsinstitusjon for mindreårige flyktninger i Stavanger kommune. Jeg bor i Stavanger på 3. året, men kommer fra Farsund. Bloggen gjenspeiler det jeg til enhver tid er opptatt av, og i den siste tiden har det gått mest i Bryllup. Men andre temaer som Foto, Interiør, Hverdagsliv og Kreative sysler kan forekomme. Enjoy!

  • Bloglovin Facebook Twitter YouTube
hits